Daklekkage in Amsterdam: hoe komt het, en wat kan je doen?

Daklekkage Amsterdam

De gemiddelde Nederlandse woning heeft ongeveer 150m2 dakoppervlak, wat aanzienlijk meer is dan wat gebruikelijk is in andere landen. Daarom worden lekkages in uw dak eerder opgemerkt en gerepareerd wanneer ze zichtbaar worden. Zodra u hier en daar een paar kleine lekken opmerkt, is het slechts een kwestie van tijd voordat u ze dagelijks begint te ontdekken. Daklekkages ontstaan doordat water zich verzamelt in de dakspanten en de afvoeren van uw huis. Een kleine hoeveelheid veroorzaakt geen problemen, maar zodra het water in volume toeneemt, begint het door de voegen van uw dak te sijpelen; soms vrij snel, soms langzaam na verloop van tijd. Zodra het de grond of een ander deel van uw huis bereikt, zult u merken dat er ergens water lekt. Gebeurt dit regelmatig of plotseling genoeg om u op te merken, dan heeft u misschien ook een daklekkage in Amsterdam!

Wat veroorzaakt daklekkages in Nederland?

Daken zijn gemaakt van veel verschillende materialen, en ze zijn niet allemaal waterdicht. Als de materialen enigszins onder de maat zijn, zijn ze gevoeliger voor waterschade. De soorten materialen die gebruikt zijn bij de bouw van uw huis kunnen ook lekken veroorzaken. Een koperen dak zal bijvoorbeeld eerder lekken door de oxide – of 'kneuzing' – van het metaal. Hoewel er een aantal verschillende redenen zijn waarom een dak kan gaan lekken, zullen de meeste Nederlandse daken getroffen worden door een van deze twee veel voorkomende problemen: – Een grote ophoping van water die een daklekkage veroorzaakt. – Een dakverbinding die gescheurd of beschadigd is, waardoor een daklekkage ontstaat.

Oorzaken van een plotselinge daklekkage in Amsterdam

  • Een slechte dakklus: Wanneer een dakdekker de oude shingles verwijdert en de nieuwe plaatst, verzuimt hij of zij soms de voegen tussen de shingles af te dichten.

  • Een oud dak: Uw dak kan na verloop van tijd beschadigd raken door blootstelling aan de elementen of door een slechte dakbedekking.

  • Chicago Pile: Chicago pile is een type dakbedekking dat dateert uit de jaren 1920, toen het werd uitgevonden in Chicago. Vandaag de dag wordt het in Nederland nog steeds gebruikt als alternatieve dakbedekking. Het is iets goedkoper dan andere soorten dakbedekking, maar het is misschien niet zo duurzaam als we zouden willen. En naarmate het ouder wordt, wordt het gevoeliger voor lekkage.

Hoe vind je de bron van een daklekkage?

Als u hier en daar een paar kleine daklekken opmerkt, is het slechts een kwestie van tijd voordat u ze dagelijks begint te ontdekken. Misschien merkt u op een bepaald moment een kleine hoeveelheid water dat uit het dak lekt, of merkt u slechts enkele druppels op een bepaalde dag. In dat geval zult u al snel een grotere hoeveelheid water uit het dak zien lekken, misschien op een bepaald moment van de dag. Als dit regelmatig gebeurt of plotseling genoeg voor u om op te merken, dan heeft u misschien ook een daklekkage in Amsterdam! U kunt de volgende checklist gebruiken om te zien of u een daklekkage heeft: – Merkt u dat er water uit het dak lekt? – Lekt het op bepaalde dagen, op bepaalde tijdstippen? – Lijkt de lekkage uit één bepaald deel van uw dak te komen?

Dakreparatie: Wanneer is het de moeite waard om het te doen? Waar moet u beginnen? 

Wanneer uw dak lekt, kunt u het beste onmiddellijk een expert bellen. U wilt het zo snel mogelijk laten repareren, om verdere schade te voorkomen. U kunt het beste een dakdekker in Amsterdam bellen die veel werk heeft verricht in de omgeving, of die positieve recensies heeft gekregen op een relevante website. Dit zal ervoor zorgen dat ze uw type dak begrijpen en de juiste gereedschappen en ervaring hebben om de klus snel en efficiënt te klaren. U moet ook een ervaren dakdekker in Amsterdam bellen die u kunt vertrouwen om het werk in één keer goed te doen. De meeste dakschade kan worden voorkomen door zorgvuldig toezicht en reparaties. Als het echter te ver gevorderd is, moet u een expert inschakelen.